Blot en uge før skolestart kunne Maria mærke, at noget var galt

16. november 2023, kl. 15:20

Mavefornemmelsen pegede i en anden retning, fortæller 21-årige Maria Hangaard, som valgte om. Nu er hun godt i gang på sin elevplads og bekræftet i, at det var det helt rigtige at gøre.

Vestforsyning, som er et multiforsyningsselskab med bopæl flere steder i Holstebro Kommune, traf i begyndelsen af året en beslutning.

Vi vil gerne have flere elever, lød ønsket.

- I mange år har vi kun været godkendt til at have elever inden for IT, administration og økonomi, siger Heidi Bergenhammer, som er HR-chef hos Vestforsyning.

Arbejdet med at få udvidet den palet indledtes derfor og endte med at bære frugt.

Nu er det også muligt at blive elev hos Vestforsyning, hvis man drømmer om at blive teknisk designer, smed eller elektriker.

- Vi frygtede faktisk lidt, at det ville blive en udfordring at få nogen elever, men det er gået over stok og sten, forklarer Heidi Bergenhammer:

- Vi har været så heldige at få uopfordrede ansøgninger, og at der er folk, som har snakket med nogen, som har snakket med nogen, så alle tre, nye elevstillinger er allerede besat.

Føles helt rigtigt

Et af de nye ansigter hos Vestforsyning er 21-årige Maria Hangaard, som i januar begyndte på uddannelsen til teknisk designer på Uddannelsescenter Holstebro (UCH).

I midten af august stemplede hun ind som elev i afdelingen for vand hos det lokale multiforsyningsselskab.

- De har taget sindssygt godt imod mig. Med åbne arme, og det er både i afdelingen, jeg sidder i, og i de andre afdelinger, fortæller Maria Hangaard, som blev færdig på gymnasiet i 2021.

- Jeg havde søgt tre uddannelser for at være sikker på at komme ind og fik så nok det, man kalder et luksusproblem, tilføjer hun.

Maria Hangaard kom ind alle tre steder og havde faktisk valgt uddannelsen som teknisk designer fra.

- En uge før skolestart kunne jeg så mærke, at jeg ikke var glad for det, jeg havde valgt, siger den 21-årige elev, der skyndte sig at kontakte UCH.

Her blev døren på ny åbnet til en verden som teknisk designer, og Maria Hangaard trådte ind med den rigtige mavefornemmelse.

- Det føles stadig helt rigtigt, og det har lærepladsen også hjulpet til med.

To mere på vej

Forventningen til opgaverne hos et forsyningsselskab lå for Maria Hangaard i spektret ”spændende” til ”røvsygt”.

- Indtil videre har det været spændende, siger hun med et smil:

- Jeg vågner om morgenen og glæder mig til at komme herud. Både på grund af det sociale, men også fordi, jeg faktisk føler, jeg laver noget brugbart.

Håbet er at kunne udvikle sig fagligt såvel som personligt.

- Jeg har kun prøvet deltids-ungdomsarbejde. Nu laver jeg noget, hvor jeg ikke føler, jeg bare kan blive skiftet ud i morgen, forklarer Maria Hangaard:

- Jeg får en god mængde ansvar, og hvis jeg føler, det brænder på, kan jeg bede om hjælp.

Den tekniske designer-elev er den første af de tre nye elever, som er startet. De to øvrige kommer i januar.

20-årige Mathias Nederby Damkjær Jensen som elektriker-elev i el- og spildevandsafdelingen.

- Jeg vidste faktisk ikke, at man kunne komme ind som elev hos Vestforsyning, før vi en dag var med skolen på besøg på Måbjergværket, som havde fået en ny elkedel, fortæller han.

Solgt på stedet

Da Mathias Nederby Damkjær Jensen fik det at vide, læste han op på det, spurgte sin lærer til det og var til en samtale hos Vestforsyning.

Sidstnævnte udmøntede sig i et praktikophold, som kom til at vare både uge 41 og 42.

- Jeg fik en mega god velkomst og synes, det er vildt spændende. Det er virkelig en fed mulighed, jeg har fået her, siger Mathias Nederby Damkjær Jensen og tilføjer:

- Jeg får både det basale med og mulighed for at specialisere mig inden for højspænding.

Til januar kommer også Martin Dahl Gravesen, som er 22 år og skal være klejnsmedelev i spildevandsafdelingen.

- Det kom op, at Vestforsyning manglede en elev, så jeg kiggede på, hvad jeg kunne lave på de forskellige områder, fortæller Martin Dahl Gravesen, som også fik mulighed for at komme i praktik.

- Jeg var solgt, tilføjer han ganske kort og forklarer, at han godt kan lide en arbejdsdag, hvor der skal løses både små og store opgaver og ikke bare den samme hele tiden.

Nyt, nyt, nyt…

Nu glæder Martin Dahl Gravesen og Mathias Nederby Damkjær Jensen sig sådan set bare til at komme i gang hos Vestforsyning.

Og forventningens glæde er gengældt hos HR-chef Heidi Bergenhammer.

- Vi skal som virksomhed bakke op om, at de unge kommer ud og får en uddannelse. Få dem gjort duelige til et langt og forhåbentligt godt arbejdsliv, siger hun og fortsætter:

- Så er det klart, at vi på en eller anden måde også bliver fødekæde til os selv samtidig med, at det giver en hel masse til vores organisation, at der kommer nogle unge ind og prikker lidt til os.

Nye ideer. Nye teorier. Nye måder at gøre tingene på. Og frem for alt en masse spørgsmål.

- Det kan bestemt flytte os som organisation at få nogle nye øjne på tingene, fortæller Heidi Bergenhammer.

Ansættelsen af de tre nye elever er sket i tæt samarbejde med UCH, som sammen med Holstebro Kommune og Erhvervsforum Holstebro har skabt en lærepladsgaranti-ordning.

Den ordning er Vestforsyning nu kommet med i som virksomhed nummer 100.

Se ledige stillinger her

Om lærepladsgaranti

Lærepladsgarantien sikrer læreplads til eleverne og styrker sammenholdet og relationen mellem elever, virksomheder og Uddannelsescenter Holstebro (UCH).

I samarbejde med områdets virksomheder, Erhvervsforum Holstebro og Holstebro Kommune har UCH skabt en løsning, hvor alle, der ønsker en erhvervsuddannelse, også er sikret en læreplads.

Der er mangel på faglærte, og prognoserne viser, at den mangel kun bliver større frem mod 2030.