Hvad sker der egentlig, når vandet fosser ud under fortovet, og alarmen går?

11. marts 2024, kl. 09:59

Få et kig ind i det beredskab, Vestforsyning har kørende døgnet rundt – året rundt. Vi begynder en onsdag morgen i februar.

Klokken er 7.08, da alarmen lyder.

Eller rettere sagt, der kommer en sms med teksten ”Høj udpumpning Hjermvej”.

- Den går til vagten og betyder, at vi har en overskridelse, fortæller Carsten Ringsted, som er overmontør hos Vestforsyning:

Der ryger for meget vand ud af systemet i forhold til, hvad der plejer, uddyber han.

Den høje udpumpning lokaliseres til en pumpestation på Hjermvej i Holstebro, hvor der løber det, Carsten Ringsted betegner som en af Holstebros hovedårer, når det kommer til drikkevand.

En vandledning på 20 centimeter i diameter, som bare giver vand.

Nu begynder borgere også at ringe ind med meldingen: ”Vi har ikke noget vand”.

- Der er også borgere, som ringer og siger, at de kan se vandet vælte op på Hjermvej, forklarer Carsten Ringsted:

- Det er ikke, som vi ser det på amerikanske film, men vandet presser sig op i en 30 centimeter høj padde. Der kommer meget vand ud.

Det er med andre ord ikke svært at se, hvor der skal sættes ind, da Vestforsynings folk hurtigt er på stedet.

En muffe i spænd

Normalt er det Vestforsynings vagt, som er på døgnet rundt – året rundt, der skal vurdere, om det er en opgave, vedkommende selv kan klare, eller der skal ringes efter assistance.

I det konkrete tilfælde – denne onsdag i februar – kom alarmen, lige som folk var mødt ind på Vestforsyning klokken syv.

De kunne derfor hurtigt komme i bilerne og på stedet, hvor der blev lukket for vandet, meldt ud til de nærmeste naboer og tilkaldt en entreprenør.

- Vi kunne nøjes med at lukke for nogle få hundrede meter, så på nær de nærmeste naboer havde alle vand igen ret hurtigt, siger Carsten Ringsted.

Asfalten blev herefter skåret op, og gravemaskinen gik i jorden for at finde det rør, som viste sig at være revnet i en samling.

- Det er højest sandsynligt en gammel muffe (samling, red.), der har siddet i spænd, og det kan den ikke blive ved med, fortæller Carsten Ringsted:

- Alt det regnvand, vi får, gør, at undergrunden bevæger sig. Det kan også være en sten, der har været nede og lave et mærke.

Vagten er klar...

Med både asfalt, jord, sand og vand væk kunne det revnede stykke rør skæres af og erstattes med et nyt samt et par nye muffer.

- Så er vi kørende igen, siger Carsten Ringsted og tilføjer:

- Var det her sket om natten, var der sket det samme. Det sørger vores vagt for.