Elever gi'r et frisk pust til arbejdspladsen

15. januar 2020, kl. 08:00

Artikel fra profilmagasinet, vinter 2019

Vestforsyning går i arv

Vestforsyning har eksisteret i mange, mange år, og sommetider har der været generationsskifte i virksomheden. Camilla Egholm begyndte i januar som økonomielev, og hun vidste allerede noget om arbejdspladsen i forvejen. Hendes farfar arbejdede nemlig i mange år på renseanlægget i Holstebro - indtil han gik på pension. Camilla har også været med sin farfar på arbejde, da hun var lille.

Hun tænkte egentlig på at holde et sabbatår efter handelsgymnasiet. Men så faldt hun over et elevopslag fra Vestforsyning, søgte og fik jobbet. Nu er sabbatåret udskudt.

"Min farfar har altid fortalt om, hvor god en arbejdsplads han havde. Jeg tror, han blev lidt stolt, da jeg fortalte, at nu skulle jeg i lære hos Vestforsyning", fortæller Camilla.

Hun er en af i øjeblikket seks unge, som uddanner sig hos Vestforsyning. De er spredt i forskellige afdelinger og på forskellige uddannelser. Med deres friske syn og nye idéer er de med til at forny og forynge arbejdspladsen.

Læs det seneste profilmagasin

Vil gerne blive

En række af de nuværende ansatte har fået deres uddannelse hos Vestforsyning. De har været så heldige, at der har været ledige stillinger, som de kunne fortsætte i, når elevtiden eller uddannelsen var afsluttet. Også i de kommende år opstår der tomme stole, når medarbejdere går på pension – så der bliver brug for afløsere.

Betina Andreasen håber allerede, at hun kan fortsætte hos Vestforsyning. Hun er elev i kundeservice.

"Der sker så meget nyt og spændende. Nu skal vi også til at indføre det, der kaldes flexafregning, hvor kunder betaler forskellig pris for strømmen fra time til time. Vi skal tage hensyn til persondatareglerne GDPR og en masse andet", siger Betina.

Hun er positivt overrasket over, hvor meget der gøres for, at alle skal have det godt. Der er stor opmærksomhed på, hvordan de ansatte trives.

Første laborant

Karina Bøjstrup er den første laborantpraktikant i Vestforsyning. Hun er født og opvokset i Aarhus og har gået på Erhvervsakademiet i Aarhus i halvandet år. Nu er hun som en del af uddannelsen i et års praktik på renseanlægget hos Vestforsyning. Næste sommer er hun færdiguddannet laborant.

Karina har hurtigt vænnet sig til de lugte, der kan være på et renseanlæg. Hun har en fortid som pædagogmedhjælper, og en fyldt ble kunne være meget værre.

"Vi har ikke haft ret meget om renseanlæg på skolen, men laboranten på renseanlægget, Kirsten Agerbo, har været tålmodig og sat mig ind i det hele. Praktiktiden har været udfordrende på en god måde", siger Karina.

Ulønnet praktik

De fleste elever får løn i deres elevtid, bare ikke Thuvaraahen Nagendiram. Han er nemlig ikke "rigtig" elev, men i et halvt års praktik, som en del af hans studie på Aalborg Universitet. Han prøver sin teoretiske viden af i Udviklingsafdelingen hos Vestforsyning. Thuvaraahen er netop færdig med sit praktikforløb hos Vestforsyning.

"Jeg kigger på varmeforsyningen til områder uden for de store byer. Hvad er mest rentabelt? Er det bedste for eksempel, at de får en stor, fælles varmepumpe? Jeg har også fået lov at arbejde lidt med markedsføring", fortæller Thuvaraahen Nagendiram.

Han boede i praktiktiden hos sine forældre i Holstebro.

Service på en ny måde

Pernille Christensen er Vestforsynings første trainee nogen sinde. Hun får et internt uddannelsesforløb i kundecentret. Tidligere har hun solgt både ure og smykker og senere tøj i en webbutik.

"Nu har jeg fundet ud af, hvad spildevand er for noget”, smiler Pernille. ”Mange ringer om, at de skal flytte, men der kommer også en lang række andre spørgsmål. Jeg er udfordret, fordi det er nyt – det er spændende".

Den eneste ulempe ved det nye job er, at Pernille ikke længere kan købe billigt tøj, som hun kunne i webshoppen. Til gengæld kan hun nu, som andre ansatte, spise lækker frokost i kantinen i Nupark, hvor Vestforsyning hører hjemme.

Mere uddannelse

Peter Knude uddanner sig inden for IT og er netop blevet færdig.

"Jeg har lært rigtig meget hos Vestforsyning. Jeg kommer ud til mange kollegaer, når deres computere driller. De bliver glade, når jeg kan fikse det", fortæller Peter.

Det er ikke kun Vestforsyning, der har haft glæde af Peters evner. Han har også ydet support til folkene hos MEC – BioGas og MEC – BioHeat&Power, så der har virkelig været mange forskellige opgaver. "Det er gode kolleger hele vejen rundt, selvom de sommetider er frustrerede over, at deres IT ikke virker. Som regel finder vi en god løsning, og det er fedt, at man kan hjælpe dem", siger Peter.

IT-afdelingen har tilbudt, at han kan uddanne sig videre som datatekniker med speciale i infrastruktur. Men Peter interesserer sig mere for programmering.

Vestforsyning vil gerne ansætte endnu flere elever, men har ikke altid muligheden. For eksempel kan de ikke selv tilbyde unge en fuld elektrikeruddannelse, fordi elektrikereleverne bl.a. i læretiden skal kunne lave installationer i et parcelhus, og den slags arbejde udfører et forsyningsselskab ikke.