Fjern giften fra din have

Hvor meget sprøjtegift eller ukrudtsmiddel har du brugt i din have gennem årene for at komme skadedyr og ukrudt til livs? De færreste af os kan frasige sig nogensinde at have brugt én eller anden form for gift i haven - og faktisk blev der solgt 20 tons gift til brug i de danske haver i 2017.

Du tror måske ikke den smule sprøjtegift, du har brugt, kan være skadeligt, men én enkelt dråbe sprøjtegift i grundvandet kan gøre 10 millioner liter drikkevand ubrugeligt. Vi forsyner ca. 17.000 forbrugere med omkring 3,6 mia. liter rent drikkevand, så det er vigtigt for os at vandet er helt rent.

Hvad er det værste, der kan ske?

Hver gang, du sprøjter mod enten ukrudt eller skadedyr, trænger giften ned i jorden og på sigt kan det havne i vores grundvand. I værste fald kan det ende med at vi bliver nødsaget til at lukke vandboringer, og hvor skal vandet så komme fra? Skal vi til at rense vandet kemisk, taler vi nogle ganske andre priser for at tappe en liter vand fra hanen, end vi har i dag. Der er stadig ingen pesticider i vores 26 vandboringer.

Alle vandboringer i hele landet bliver testet hele tiden for at undgå at vand med pesticider ender i forbrugernes vandhaner. I Holstebro har vi meget rent vand, og det håber vi på, vi kan blive ved med at have.

Dreng med vandslange i haven

Derfor støtter Vestforsyning projektet 'Giftfri Have', som Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi står bag. Formålet er at motivere haveejerne til at droppe giften i haven og dermed spare grundvand, natur og mennesker for påvirkning fra sprøjtegift.

Over 23.679 danske haver er til dato tilmeldt Giftfri Have - det er mere end 63.772 giftfrie hektar! Og du kan være med - uanset om du har en byhave, kolonihave eller sommerhushave.

Når du tilmelder din have kampagnen Giftfri Have, lover du at lade være med at bruge sprøjtegift i din have. Vælg giften fra og tilmeld din have i dag:

Min have er giftfri - tilmeld have

Vestforsyning koncernen har naturligvis allerede tilmeldt de 422.166 m2 arealer, vi råder over.

 

I for information

4 gode råd

  1. Ukrudt - bekæmpes med kogende vand
  2. Mos i plænen - fjern mosset med en rive, undgå at slå græs for ofte og husk at gøde din græsplæne efter behov
  3. Dræbersnegle - klip dem over lige omkring åndehullet eller overhæld dem med kogende vand
  4. Myrer - blandingen af kartoffelmel, bagepulver og sukker skaber en tiltrækkende cocktail for myrerne, der ender med at dø af forstoppelse

www.giftfri-have.dk kan du læse meget mere om, hvad du kan gøre med ukrudt og skadedyr uden at hælde gift i grundvandet.

Giftfrihave logo

Om 'Giftfri Have'

I 2017 blev der solgt 20 tons gift mod ukrudt og skadedyr til brug i de danske haver. Med initiativet 'Giftfri Have' vil vi hjælpe haveejere med at droppe giften i deres have. Det gælder uanset, om man har en parcelhushave, en kolonihave, en have ved sommerhuset på landet eller en gårdhave i byen. For gift er skadeligt for vores grundvand, miljø, dyr og sundhed uanset, hvor det bruges.

Hvis en have i gennemsnit er på 570 m2, så svarer det til, at vi sammen kan sikre et sprøjtefrit areal på 10 m2 for hver dansker.

Aktuelt er der tilmeldt 23.679 haver og 63.772 hektar.

Drop giften i haven

Og vær med til at spare grundvand, natur og dig selv for påvirkning fra sprøjtegift. Det er gratis og du får:

  • vores havehæfte fyldt med konkrete råd om, hvordan du passer og plejer din have uden gift
  • et månedligt nyhedsbrev, som giver dig tips og tricks til, hvordan du tackler sæsonens haveglæder og -udfordringer
  • et mærke til postkassen, hvis du vil vise andre, at din have er giftfri

Kilde: www.giftfri-have.dk