Amanda nåede en grænse, hun ikke har prøvet før: - Det var lidt skræmmende

14. september 2023, kl. 13:54

Selv en af landets bedste på 400 meter hæk kan snuble her i livet. Det gjorde 19-årige Amanda Sondrup Henriques, hvis største mål lige nu er at komme tilbage, hvor hun var.

- Jeg har nok været god til at tro, at jeg bare kunne klare det hele. Det fandt jeg så ud af, at jeg ikke kunne.

19-årige Amanda Sondrup Henriques har i tæt på hele sit liv dyrket idræt på højt niveau.

Det begyndte som fireårig på hesteryg og har nu udviklet sig til 400 meter hækkeløb, hvor den unge atletikudøver er dansk mester i sin aldersgruppe og blandt de bedste hos seniorerne.

- I mit allerførste hækkeløb var jeg to-tre hække foran de andre. Der var jeg 10 år, fortæller Amanda Sondrup Henriques, som er født på Frederiksberg, men vokset op i Holstebro.

Inden da blev springene gjort via hest. Eller rettere pony. En sport, Amanda Sondrup Henriques i den grad også mestrede. Det vidner fem danmarksmesterskaber om, men:

- Det var rimelig hektisk at have tre ponyer og så også gå til atletik tre gange om ugen, forklarer hun:

- Jeg har flere gange været til et stort stævne i Aarhus med ridning, mens der samtidig var Vestdanske mesterskaber (i atletik, red.) inde i hallen samme sted. 

 

Menneskespringbaner

Så var det først ud at ride. Så ind at løbe 60 meter hæk. Så ud at ride igen, og så ind igen for at springe længdespring.

- Det var lidt specielt, men jeg vil gerne, at der sker noget og har altid været aktiv, siger Amanda Sondrup Henriques, som dog traf et valg.

- Da jeg var 12 år, hvor man går fra de små til de store ponyer, var jeg uheldig at få en pony, som var meget skadet, og jeg kom ikke rigtig ud til stævnerne.

Atletikken fik i den periode overtaget, og en retning blev sat.

At det lige blev hækkeløb, hænger faktisk fint sammen med årene på hesteryg.

- Når vi var ude til ridestævner, var der også nogle små menneskespringbaner, som vi løb rundt på, når vi ikke selv sad på hesten, forklarer Amanda Sondrup Henriques:

- Så jeg har altid været god til at springe over ting, også på mine egne ben. Jeg var vant til at se en afstand og fik hurtigt smag for det.

Samtidig var det med at kaste ting ikke lige den unge atletikudøvers force, som hun udtrykker det.

 

Vinderen

- Når jeg var til stævne, var det både 60 meter, 60 meter hæk, 200 meter, 400 meter, længdespring og højdespring, fortæller Amanda Sondrup Henriques:

- Jeg har også et par gange været med til mangekamp, hvor jeg har vundet uden point i spydkast. Jeg kunne bare ikke kaste.

En skade i ryggen sendte hende ud på 400 meter distancen, hvor afstanden mellem hækkene er lidt større.

- Det er ikke helt så eksplosive bevægelser som på 100 meter, så det blev det naturlige valg, siger Amanda Sondrup Henriques, der i 14-15-årsalderen begyndte at køre til Randers for at træne.

- Jeg investerede mere og mere tid i det, fordi jeg kunne se, hvor vigtigt det var at have et træningsfællesskab og nogle til at presse en.

Turen til Randers blev og bliver stadig taget op til tre gange om ugen.

- Jeg tror, Randers har tæt på landets bedste faciliteter. Der er for eksempel en indendørs atletikbane, forklarer Amanda Sondrup Henriques:

- Jeg kom fra ridesporten, hvor jeg også havde konkurreret på højt plan, så den tilgang havde jeg på det nærmeste fra starten af. Jeg vil bare vinde alt.

 

Presset

Seks gange om ugen bliver træningsskoene i dag snøret af Amanda Sondrup Henriques, som ud over Randers nu også drager til Aarhus.

Det gør hun for at blive trænet af Sara Slott Petersen, som selv har vundet OL-sølv og EM-guld på 400 meter hæk-distancen.

- Jeg er så megaheldig, at hun gerne vil hjælpe mig, fortæller Amanda Sondrup Henriques, som til daglig trænes af sin fætter Ulrik Sondrup.

- Sidste år var en vildt god sæson for mig. Jeg var til U20 VM i Colombia og kom i semifinalen, så jeg havde virkelig store forhåbninger til denne sæson, hvor der var U20 EM. 

Men da eksamensforberedelser og prøver ramte i foråret, blev Amanda Sondrup Henriques, som er i gang med en fireårig HHX, presset på en måde, hun ikke har oplevet før.

- Jeg er typen, der også vil gøre det virkelig godt i skolen, så selv om jeg havde megahøj motivation for at træne, løb min krop bare fuldstændig tør for energi, siger hun:

- Jeg har aldrig prøvet at have det sådan. Det var lidt skræmmende at føle, hvordan ens krop reagerede på, at jeg var presset i hovedet.

 

Superuheldigt

Stikket blev trukket. Der var ikke andet at gøre i den halvanden måned, eksamenstiden varede.

- Det var et superuheldigt tidspunkt, for sæsonen starter i maj, men jeg nåede en grænse, jeg ikke har prøvet før, forklarer Amanda Sondrup Henriques:

- Jeg er meget pligtopfyldende og har svært ved at afvige fra programmet, selv om kroppen måske har bedst af det, så jeg tog det nok lidt som et nederlag.

Hidtil havde det aldrig været et problem at balancere meget tid på træning og meget tid på skole og vel at mærke klare det godt begge steder.

- Det var første gang, jeg ikke kunne det, siger Amanda Sondrup Henriques:

- Det var superfrustrerende, fordi jeg vidste godt, at det ville tage noget tid at komme tilbage i form igen.

Med sidste eksamen overstået vendte kræfterne tilbage. Også hurtigere end forventet.

- Vi havde på fornemmelsen, at jeg kunne blive klar til U20 EM i august, fortæller Amanda Sondrup Henriques, som blev udtaget til de nordiske mesterskaber for U20.

 

Frirummet

I Oslo, hvor U20 NM skulle afvikles, blev det unge håb fra Holstebro bare syg.

- Det var et holdmesterskab, så jeg løb alligevel og var syg i to uger efter med halsbetændelse, siger Amanda Sondrup Henriques.

Drømmen om at blive klar til U20 EM slukkedes lige så stille.

Fortryder du nogensinde, at du lægger så mange timer i din sport?

- Nej. Overhovedet ikke, svarer Amanda Sondrup Henriques:

- Det er jo også mit frirum. Det, jeg helst vil, når jeg står op om morgenen.

Hvad er det, sporten giver dig?

- Jeg bliver rastløs, når vi har nogle uger fri. Jeg er sådan helt, hvad skal jeg give mig til. Det har bare altid været en stor del af mit liv at træne og kunne se, at jeg forbedrer mig.

Og så er der, som Amanda Sondrup Henriques siger, rigtig meget, der kan gå galt på en 400 meter hæk.

- Du kan ramme ind i første hæk, og så er resten af løbet svært, for så når du ikke dine skridt hen til næste hæk. Når det så alt sammen går op i en højere enhed, er det bare så fedt.

Næste store mål for Amanda Sondrup Henriques er at komme tilbage, hvor hun var rent sportsligt. Og så ligger der et U23 EM et sted i horisonten.

- Nu ved jeg lidt mere om, hvad jeg også skal være opmærksom på næste gang.

 

Amanda Sondrup Henriques har flere gange søgt og modtaget støtte fra Vestforsynings Initiativpulje. Det kan du også. Næste deadline er 1. oktober.